Politicus, Voorzitter ABOP

In 1996 sloot Ronnie Brunswijk zich aan bij de ABOP, in de rol van tweede penningmeester. Na zijn aantreden werd Ronnie Brunswijk tijdens een algemeen congres tot voorzitter van de ABOP gekozen.

De verkiezingen van 1996

Bij de verkiezingen van 1996 was Ronnie Brunswijk DNA kandidaat in het district Sipaliwini, maar werd niet gekozen. De ABOP haalde 2360 stemmen, dat was 1.36% van het landelijk totaal.

In 1996 werd Wijdenbosch president, door het overlopen van de KTPI en enkele VHP leden. Wijdenbosch gaf echter veel geld uit: aan het einde van zijn regeringsperiode was 98% van de Surinaamse goudvoorraad verdwenen. Waardoor er hyperinflatie ontstond en hij in 2000 moest aftreden.

De verkiezingen van 2000

In 2000 deed de ABOP weer mee aan de verkiezingen, Ronnie Brunswijk deed nogmaals mee als DNA kandidaat in het district Sipaliwini. Hij miste de zetel met ongeveer 300 stemmen. Landelijk haalde de ABOP slechts 1.73% van de stemmen wat goed was voor 3,182 stemmen.

De verkiezingen van 2005

Rond oktober 2003 starte de SEEKA onder voorzitterschap van Paul Abeena, BEP onder voorzitterschap van Allendy en de ABOP onder voorzitterschap van Ronnie Brunswijk met gesprekken. Deze gesprekken leidde tot een samenwerking tussen de drie partijen. In februari 2005 werd hiertoe een samenwerkingsovereenkomst getekend in Latour. Deze drie partijen vormen met de verkiezing in 2005 de A-combinatie. Ze behaalden samen 7,21% van de stemmen landelijk.(1)

Ditmaal boekte de partij wel succes, de combinatie behaalde vijf zetels en Ronnie Brunswijk werd toen in het district Marowijne gekozen. Brunswijk is in de regeerperiode 2005-2010 één van de vijf parlementariërs geweest voor de A-Combinatie, Ronnie Brunswijk haalde ongeveer 3000 stemmen in het district Marowijne en werd ditmaal voor het eerst als DNA lid gekozen.

De coalitie met het Nieuw Front voor Democratie en Ontwikkeling.

Het Nationaal Front en de A-combinatie waren onderhandelingen gestart voor de vorming van een regering onder leiding van Venitiaan. De onderhandelingen draaiden voornamelijk rond de verdeling van ministermandaten tussen de verschillende partijen van de verschillende kartels. Aangezien het Nationaal Front een coalitie van 4 partijen omvat en de A-combinatie een lijstsamenstelling was van 3 partijen, ging het hier om onderhandelingen tussen twee kartels en binnen deze kartels moesten daarnaast nog eens afspraken worden gemaakt over wie welke portefeuille zou invullen.(2)

De ABOP mocht de ministerspost op Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) invullen. De eerste vrouwelijke minister van Marron-afkomst werd benoemd in deze functie.

De verkiezingen van 2010

Tijdens deze verkiezingen deed ABOP weer mee aan de verkiezingen, onder de vlag van de Acombinatie(ABOP, BEP en SEEKA). Ronnie Brunswijk was de leider van deze combinatie. De ABOP behaalde toen 3 DNA zetels, maar nog geen 6000 stemmen. De combinatie behaalde samen 7 zetels.

In juni 2010 besloot de ABOP en de AC een regeringssamenwerking met de Megacombinatie aan te gaan. De ABOP mocht de ministerposten op TCT, RO en SOZAVO invullen. In 2012 mocht de AC een minister voordragen voor het ministerie van Justitie en Politie, en in 2013 een kandidaat voordragen voor het ministerie van Handel en Industrie.

In samenwerking met de politieke partij die de formateurs rol had bij deze verkiezingen, heeft de AC aan de vice president rol invulling helpen geven. Uit ontvredenheid over benoemingen besloten de AC partners uit elkaar te gaan.

De verkiezingen van 2015

In de aanloop naar de verkiezingen benaderde de ABOP de Partij voor Democratie en Ontwikkeling, onder leiding van Waldi Nain, en de KTPI onder leiding van Willy Soemita. Deze 3 partijen belsoten om samen de verkiezingen in te gaan, onder de samenwerking Alternatieve Combinatie of te wel AC.

In 2015 deed ABOP voor het eerst landelijk mee aan de verkiezingen. Dit betekent dat ABOP in alle 10 districten van kandidaten wist te plaatsen, onder de noemer van AC. Volgens de officieuze tellingen haalde de ABOP 25.000 stemmen. Dit is een groei van meer als 300% ten opzichte van 2010. Waardoor de ABOP de 3e grootste politieke partij van de Republiek Suriname werd.

Het was voor het eerst dat ABOP op alle DNA, RR, en DR posities, kandidaten wist te plaatsen. De ABOP mag nu met de status multi-etnisch pronken. Omdat er bij de verkiezingen van 2015 niet alleen Marrons, maar prominente Javaanse, Creoolse, Mix, Aziaat, Indische en Inheemse Surinamers, van alle soort geloven op de kandidatenlijsten aanwezig waren.

De AC combinatie haalde lanelijk 10.54% van de stemmen, 27.314 stemmen en 5 zetels. Na de verkiezingen was het de combinatie niet gelukt om deel van de regering uit te maken, waardoor de ABOP in de oppostie banken zitting nam.

De volgende DNA leden werden namens de AC gekozen; Diana Pokie in Brokopondo, Ronnie Brunswijk in Marowijne, Marinus Bee in Marowijne, Edward Belfort in Paramaribo en Dintha Vorstwijk in Sipaliwini. Allemaal waren ABOP kandidaten.

De verkiezingen van 2020

Dit was de eerste keer dat de ABOP zelfstandig, onder de ABOP vlag succesvol aan de verkiezingen zou deelnemen.

De ABOP was nu 30 jaar oud. En maakte de gewaagde stap om aan de verlengde Keizerstraat in het hartje van Paramaribo een partij centrum te openen. In de aanloop naar 2020 lukte het de partij om partijen zoals Seeka en delen van de DUS zover te krijgen om onder de ABOP vlag aan de verkiezingen mee te doen. Ook een groot deel ontvreden leden van de BEP sloten zich bij de ABOP aan.

Er kwamen nieuwe verkiezingen voor het hoofdbestuur waar Ronnie Brunswijk wederom tot partij voorzitter gekozen werd, opmerkelijk was de benoeming van de eerste niet Marron tot voorzitter van Congres Bestuur; Gilbert van Lierop, een rol die eerder door Marinus Bee vervuld werd. Marinus Bee werd tot secretaris van de partij gekozen. Carlo Ada werd tweede secretaris. Diana Pokie werd tot het hoofdbestuur toegelaten en werd een van de ere ondervoorzitters van de partij. Melitia Sentilia werd de eerste penningmeester.

De ABOP besloot om een lijstverbentenis aan te gaan met de Pertjahjah Luhur (PL), onder leiding van Paul Somohardjo. in Wanica, Commewijne, Saramacca en Nickerie waren ABOP kandidaten op de PL lijst. In de overige districten deden PL kandidaten mee op de ABOP lijst.

Waardoor er bij de verkiezingen van 25 mei drie zetels extra behaald werden. Zo werd ABOP-kandidaat Miguella Soemar-Huur op de lijst van Pertjajah Luhur in Wanica gekozen. De andere twee kandidaten – Ramon Koedemoesoe (Para) en Evert Karto (Commewijne) kwamen ook dankzij de lijstverbinging binnen. In Para gaat het om een ABOP-kandidaat op een Abop-lijst, die werd ondersteund door PL. Karto is een kandidaat van PL gekozen op een PL-lijst, ondersteund door ABOP. Ronnie Brunswijk en Marinus Bee werden wederom gekozen in het district Marowijne. Edward Belfort en Edgar Sampie werden gekozen in Paramaribo. In Sipaliwini boekte Dinotha Vorswijk wederom succes, en werd Obed Kanape ook gekozen. Diana Pokie werd gekozen in het district Brokopondo.

De regeringsformatie

De uitslag van de verkiezingen van 2020 was als volgt; VHP 20, NDP 16, ABOP 9, NPS 3, BEP 2 en PL 1 zetel. De ABOP / PL combinatie besloot samen met de NPS en de VHP de regering te vormen.

Chan Santhoki werd gekozen als president van Suriname. Ronnie Brunswijk werd de eerste Vice president van Marron afkomst.

Referenties

(1) Céline Dobbeleir Jeroen Sarrazyn Tineke Van der Straeten Els Willems Pieter Van Maele. De politieke mobilisatie en organisatie van vijf etnische groepen in Suriname . https://kennisbanksu.com/wp-content/uploads/2017/08/de-politieke-mobilisatie-en-organisatie-van-vijf-etnische-groepen-in-Suriname-Universiteit-van-Gent-Maele-Willems-Staete-Sarrazyn-Dobbeleir.pdf

(2) Patrick Vander Weyden
IPSoM, Katholieke Universiteit Brussel https://www.sampol.be/2006/03/democratisering-in-suriname