Landbouw projecten en Kippenfarm

De laatste jaren heb ik getracht meer werkgelegenheid te creëren in duurzame sectoren. Sinds bauxietmaatschappij Suralco er vertrok, is er weinig werk te vinden in Moengo. Daarom ben ik in de buurt van Moengo Tapoe een groot landbouwproject begonnen. Daar hebben we de oude boerderij van Suralco in Moengo een kippenfarm ondergebracht.

Het landbouwproject is opstart, het bos is open gekapt, het planten is ook gestart. De kippenfarm loopt al een tijdje, daar worden inmiddels honderden rekken eieren per dag geproduceerd. Flinke investeringen, die op den duur ook winst moeten opleveren.

Landbouw kent veel risico’s

Wij kunnen heel veel landbouw projecten opzetten in Marowijne. We hebben pomtayer, aardvruchten, noem maar op, maar het probleem is dat wanneer we de producten eenmaal hebben, dan is het een lijden en een last om die te verkopen. Als je vanuit Moengo met een zak pomtayer naar de stad gaat, en je wil meer dan SRD 50 ervoor hebben, dan ga je weer met je ding naar huis, want mensen gaan niet de prijs betalen die jij ervoor wil hebben.

In september 2016 is een landbouw project in Langu in Sipaliwini gestart. In de testfase werd 1 ha terrein ontbost en met banaan en pomtayer beplant. Begin 2017 vond de eerste oogst plaats. Hierna is 10 ha opengegooid en werd cassave geplant en met hooglandrijst geëxperimenteerd. Na een succesvolle eerste en tweede fase, is de derde fase van dit project ingegaan. Hiermee is de grond naar 25 ha uitgebreid en beplant. Rond de 50 Surinamers kunenn met dit project in hun eigen onderhoud voorzien. De mensen die op de landbouwgrond werken, worden nu volledig uit de opbrengsten betaald.